Det Svenska Fotbollsförbundet bestämde under ett möte i januari 1924 att grunda Allsvenskan. Innan man bytte namn till Allsvenskan så kallade man det för svenska serien eller för storserien. Skillnaden blev att istället för att ha 2 grupper med 6 lag i vardera så slog man ihop grupperna och körde en serie med 12 lag. Premiärmatchen i Allsvenskan spelade den 3 augusti 1924.

Norrköpingslaget IK Sleipner spelade på bortaplan mot IFK Eskilstuna i den allra första matchen som gick under namnet Allsvenskan, Sleipner lyckades inför ett stort publiktryck vinna matchen med 1–3. Äran att få göra det första målet någonsin i Allsvenskan stod Sleipners Evert Blomgren för med sitt mål i den 16:e matchminuten. När den första säsongen var färdigspelad var det Göteborgslaget Gais som stod som segrare.

Norrlandsfönstret

Filip Johansson som spelade i IFK Göteborg blev med sina 39 mål skyttekung under första upplagan av Allsvenskan, han är inte bara den som vann skytteligan första gången utan även den som innehar rekordet av flest gjorda mål under en och samma säsong. Tidigare så startade serien på hösten för att sedan ha uppehåll på vintern och avslutas på våren, idag börjar serien på våren och avslutas på hösten.

Man kan tro att Allsvenskan alltid har varit en rikstäckande serie men så är inte fallet, det dröjde ända till säsongen 1953/54 innan lag från Norrland fick kvala in till serien. GIF Sundsvall blev första Norrlandslag att lyckas ta sig upp till Allsvenskan, och det 11 år efter att man börjat godkänna lag från Norrland. Lycksele IF var nära på att hinna före men förlorade dock kvalet mot Gais

Poäng per match

Säsongen 1990 tog Svenska Fotbollsförbundet ett beslutet att man skulle få 3 poäng istället för 2 poäng vid varje vunnen match, 1 poäng vardera för oavgjort gällde fortfarande. Varför man valde att ändra från 2 poäng berodde på att man ville se en mer offensiv fotboll. År 2008 ändrade man från 14 lag till 16 lag i serien, 16 lag gäller än idag.

Första matchen som sändes på TV var år 1955 och det var när AIK tog emot IFK Norrköping. Matchen visades endast på tekniska högskolan, det var en så kallad provsändning. Endast radioexperter, personer från Svenska Fotbollsförbundet och vissa journalister var inbjudna att se matchen. Sedan år 1977 har TV kanalen C-More visat Allsvenskan, i början visades endast en match i veckan men sedan år 2004 visar TV kanalen alla matcher.

Publik

Publiksiffrorna har skiftat en del genom åren som Allsvenskan har spelats. Under 1970-talet kom en svacka i intresset från publiken efter att publiksnittet stadigt varit högt från starten 1924. I slutet av 1990-talet kunde man se en ökning av publiksnittet, men publikrekordet står sig stadigt från 1959 när Örgryte besegrade IFK Göteborg på Ullevi. Otroliga 52 194 åskådare tog sig till Ullevi denna dag.

Det svenska landslagets bedrift att vinna VM-silver år 1958 gjorde att det svenska folket året efter var mer sugna än någonsin på att titta på fotboll. Säsongen år 1959 var det i genomsnitt 13 369 stycken åskådare per match, det är sett till en hel säsong fortfarande året med bäst publiksnitt. Idag är det ofta glest med folk på läktarna, endast de största matcherna lockar storpublik.

Malmö FF

Skånelaget Malmö FF har toppar tabellen över flest segrar i allsvenskan, de har med sina 23 segrar ett stadigt övertag mot tvåan IFK Göteborg. IFK Göteborg har lyckats spela till sig 18 segrar genom åren och följs därefter av IFK Norrköping med 13 segrar. När man kollar på tabellen över lagen som vunnit Allsvenskan hittar man inte några lag från Norrland, södra Sverige dominerar.

Kuriosa

På senare tid, under 2000-talet, har Allsvenskan förändrats. Det är inte bara Allsvenskan som har ändrats utan svensk fotboll generellt. Spelare kommer och går, spelare värvas från utlandet eller inhemska spelare prövar lyckan utomlands. Det är en kraftig rotation bland spelarna i dagens klubblag. Kanske är detta en av anledningarna till att vi under 2000-talet fått se två nya klubbar stå som segrare i Allsvenskan.