Damallsvenskan startade 1988 och har sedan 2000 spelats som en rak serie Det har sedan dess 12 lag i serien, lagen möts en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan. Vinner laget får det tre poäng, blir det oavgjort ger det laget ett poäng medan när laget förlorar så får man inte någon poäng alls. Vilken placering laget får i serien beror på hur många poäng man får.

Vid förlust i Damallsvenska så flyttas de två lagen som ligger underst ner till något som kallas för Elitettan. Utav de lag som spelar i Elitettan får de två lagen som ligger på topp gå upp i Damallsvenskan. De två förlorande lagen byter då plats med de som ligger i topp i Elitettan. Vid förlust, och laget åkt ur Damallsvenskan, kan man inte komma in under den säsongen igen.

Det finns ett system

Även här finns det ett system för hur det ska fungera, hur uppflyttningar sker. Antalet lag som flyttas upp och ner beror helt på från serie till serie. För att ett lag ska kunna flyttas upp till elitdivisionerna, till exempel till Allsvenskan, måste klubbarna uppfylla vissa krav vad gäller spelplats och ekonomi. Har klubben för dålig ekonomi kan de som lag bli nerflyttade.

De finns två nivåerna som är de högsta. Det är då Allsvenskan och Elitettan som är de högsta nivåerna. De har varsin serie. Till skillnad från nivåerna som ligger under, som har ett flertal divisioner där serier på varje nivå ökar fram till division 6. Därefter minskar antalet divisioner. Vid division 8 finns det enbart lag från de regionala förbunden så som Örebro län, Västmanland och Uppland.

Strukturen i Damallsvenskan

Uppe i toppen av seriepyramiden finns Damallsvenskan. Det lag som vinner Damallsvenskan koras till svenska mästare och vinnarna samt tvåan får spela i UEFA Women’s Champions League. Det lag som har blivit svenska mästare flest gånger är FC Rosengård som ståtar med nio titlar. Tvåan Umeå IK, har sju titlar, men de har däremot rekordet i poäng och toppar tabellerna med hela 64 poäng.

Det finns en hel del profiler inom svens damfotboll men den som är mest känd är Pia Sundhage som även har valts in i svensk fotbolls Hall of Fame för sina prestationer. Hon är den första som blev proffsspelare och hon har fått stå som en förebild för många fotbollsspelare. Efter sin aktiva karriär har hon även varit tränare för svenska damlandslaget och för USA:s damlandslag.

Historia

Damfotbollen kom igång i början av 1900-talet. År 1917 bildades de första damlagen och året där efter, 1918 spelades den första matchen mellan två damlag i Stockholm inför 500 åskådare. Man var kritisk till att kvinnor skulle spela fotboll och det gjorde att utvecklingen för damfotbollen gick inte så fort. Men med tiden så blev det mer accepterat och 1950 gjorde man ett försök med seriespel i Umeå.

Våren 1968 exploderade det kring damfotbollen och man började med att starta upp damfotbollsturneringar på olika orter runt om i Sverige. Några år senare, 1972 anordnades det första inofficiella nationella dammästerskapet, och ett år senare, 1973, blev det ett officiellt mästerskap. Det första damlandslaget i fotboll bildades även det 1973. De hade sin första landskamp mot Finland. 15 år senare, 1988 skapades dagens Damallsvenskan som än i dag lever.

TV

År 2011 började TV4 att sända några av matcherna som spelades i Damallsvenskan. Fyra år senare blev man först i världen med att sända alla matcher i en fotbollsliga för damer. Under EM 2017 gick SVT lite försiktigt ut med att de skulle satsa på Damallsvenskan under hösten. Hösten 2017 sändes även 8 matcher från Damallsvenskan i Mellanöstern, bland annat Kuwait och Förenade Arabemiraten.

Kronprinsessan Victorias pokal

Från och med 2005 får laget som blir svenska mästare Kronprinsessan Victorias pokal. Klara Schmidt är konstnären som har skapat den här pokalen och den är formad som en jordglob. Vinnarlaget får sitt namn graverade på den som ett bevis på att de tillhör eliten. Pokalen vandrar mellan mästarlagen genom åren, segrande lag erhåller en mindre version av pokalen när de lämnar över den riktiga pokalen.