Allsvenskan och Superettan är de två högsta divisionerna för herrar som spelar i svenska klubblag i fotboll kan delta i. Efter dessa två kommer vi till den tredje divisionen som heter division 1. Division 1 är därefter uppdelad i sin tur i två olika serier. Den ena serien är till för klubblag som härstammar från norra delarna av Sverige, den andra för södra delarna.

Division 1 Norra består av 16 klubblag från de nordligare delarna av Sverige. Beroende på hur lagen kvalar in från Division 2 kan lag från områden strax under Stockholm även de få en plats i den norra serien. Den som går segrande ur Division 1 Norra får direkt en plats i Superettan. Det lag som hamnar på andra plats får chansen att kvala till Superettan.

Lag från norr

De nordligaste delarna av Sverige har inte så många klubblag på denna höga nivå men man har på senare tid haft lag från Umeå, Umeå FC, och Luleå, IFK Luleå, som kilar stadigt i serien. Skellefteå FF och Piteå IF har även de spelat i serien några gånger. År 2011 lyckades Umeå FC gå vinnande ur serien och tog sig upp till Superettan, sejouren blev dock kortvarig, endast en säsong.

Östersund FK är ett norrlandslag som spelat mycket i Division 1 Norra men har tagit sig hela vägen upp till Allsvenskan på kort tid. Östersund har med sina unika arbetsmetoder utanför planen gjort sig rikskända och deras sportsliga framgångar 2017 var makalösa. De tog sig till genom kvalet till Europa League och i 16-delsfinalen fick de ta emot Arsenal hemma på Jämtkraft Arena inför 7 665 åskådare.

Kvala till Superettan

Andraplats placerande lagen från respektive serier (Norra och Södra) måste kvala mot de lagen som hamnar på plats 13 och 14 i Superettan. Dessa dubbelmöten går till så att ett lag från Division 1 möter ett lag från Superettan i ett dubbelmöte, en match hemma och en match borta. Resultaten läggs ihop och det segrande laget får en plats i Superettan kommande säsong.

Tittar man närmare på den nedre delen av tabellen är det i dagsläget 3 lag som direkt degraderas till Division 2 utan möjlighet till att få fortsätta spela i Division 1 Norra. Fjärde laget från botten, placerad på plats 13, måste spela ett dubbelmöte med ett lag från Division 2. Segraren från dubbelmötet får en plats i Division 1 Norra den kommande säsongen.

Antal lag i Division 1

Idag består serien av 16 deltagande lag precis som Allsvenskan och Superettan men så har det inte alltid varit, efter önskemål från klubbarna utökades antalet lag från 14 till 16 år 2018. Klubbarna hade framfört önskemål om utökat antal lag på grund att det var så stor omsättning av lag i serien. Genom att utöka antal lag hoppades fotbollsförbundet att det ska skapa mer kontinuitet för klubbarna.

Den spelare som lyckats göra flest mål sedan Division 1 Norras start är Simon Mårtensson. Mårtensson som spelat hela 8 säsonger i Division 1 Norra med sitt Umeå FC och är fortfarande en aktiv fotbollsspelare. Victor Nilsson Lindelöf, som just nu är en av Sveriges hetaste spelare, har spelat i Division 1 Norra med sitt Västerås, idag spelar han för storlaget Manchester United samt Sveriges landslag.

Publik

Publiksnittet i Division 1 Norra är betydligt lägre än Allsvenskan och Superettan, det finns inte så många lag som har trogna fans som följer sitt lag på både hemmaplan och bortaplan. Det man kan urskilja när man tittar på publiksnitt är att lagen som kommer norrifrån har större publikstöd. Lag från Stockholmstrakten brukar ha svårt att locka publik och en anledning är att där finns gott om lag i högre serier.

TV

De senaste säsongerna har man som supporter kunnat följa sitt favoritlag i Division 1 Norra även om man inte kunnat vara på plats på arenan. De flesta matcherna har man kunnat följa via sändningar på nätet på Division 1:s hemsida. Sändningarna har hållit hög kvalitet och har också i många fall haft duktiga kommentatorer. För att få tillgång till matcherna krävs en mindre betalning.