Division 1 Södra är tillsammans med Division 1 Norra de tredje högsta serierna inom svensk fotboll, efter den näst högsta serien Superettan och högsta serien Allsvenskan. I de respektive serierna återfinns 16 lag i vardera, där de spelar om att avancera till Superettan. De två lag som vinner sina serier går automatiskt upp, tvåorna i Division 1 Norra och Division 1 Södra möter lag 13–14 i Superettan i ett kval.

Lagen som återfinns på plats 12–14 i sin Division 1-serie flyttas ner till Division 2 och ersätts med de segrande lagen därifrån. 2007 gjordes ett undantag då lagen som kom tvåa flyttades upp utan kval, och endast två lag från varje serie flyttades ned. Detta på grund av ändringar i det svenska seriesystemet. Det var då man utökade serien från 14 lag till dagens 16.

Division 1 Södra – En talangfabrik

Genom åren har många unga spelare spelat i Division 1-serierna, för att sedan ta steget upp till högre divisioner. Några av dessa är bland annat Ligue 1-proffset Saman Ghoddos, landslagsstjärnan Ken Sema (till vardags i Premier League-laget Watford FC) och före detta Djurgårdsspelaren Felix Beijmo, idag i Bundesliga-klubben SW Werder Bremen. Men det är inte bara svenska talanger som spelat i lägre divisioner i Sverige.

Faktiskt är det så att Teddy Sheringham, med meriter som flertalet Premier League-segrar, en Champions League-vinst och flera hundratal matcher i Premier League. har gjort en säsong i Sverige – i just Division 1. Säsongen 1985 spelade han, med bland annat blivande landslagsmannen Stefan Rehn, i Djurgårdens IF. Ännu lägre ner i det svenska seriesystemet har Premier League-proffset Peter Crouch spelat, år 2000 gjorde han åtta matcher för IFK Hässleholm.

Varför är Division 1 så bra för talanger?

En faktor att divisionen är så bra för talanger kan vara att nivån på fotbollen är lägre. Det kan vara lättare för unga spelare att acklimatiseras till seniorfotboll i en lägre division där tempot inte är lika högt, men fysiken på spelarna i princip likvärdig med Allsvenskan. Division 1-klubbar har i regel inte lika mycket pengar och “tvingas” därför satsa på egna talanger, då de inte har möjlighet att värva dyra spelare.

I och med det visasunga spelare ofta mer tålamod av sina tränare och kan utvecklas i sin takt. Men det finns inget enkelt svar. För vissa funkar det bättre att gå vägen som ungdomsproffs, för andra är det spel i Allsvenskan direkt och för en del är det vägen upp i seriesystemet som gäller. Men en sak är säker, vi kommer se fler stjärnskott i Division 1.

Skytteligavinnare

Att göra flest mål i en serie innebär alltid prestige, även om anfallare helst ser till lagets bästa vill de vinna skytteligan. Några av de senaste årens vinnare heter bland annat Robin Strömberg, Salif Camara Jönsson, Andreas Birgersson, Liridon Selmani och Richard Yarsuvat. För att vinna skytteligan har det krävts olika antal mål de senaste åren, allt från 12 till hela 23 mål.

Flera av dessa spelare har också gått vidare till Superettan och Allsvenskan. Exempelvis har Salif Camara Jönsson spelat i Allsvenskan och Superettan för Trelleborgs FF och Richard Yarsuvat i Superettan för Syrianska FC, Norrby IF och Dalkurd FF. Ytterligare ett bevis på att Division 1 Södra är en serie där klubbar högre upp i seriesystemet kan fynda relativt oupptäckta talanger för att sedan förädla dem ännu mer.

Stora och små föreningar

Något som är charmigt med Division 1 Södra är att små föreningar har chansen att möta större klubbar som halkat ned. Visst finns det något charmigt att se klubbar som Örgryte IS, Trelleborgs FF och Östers IF möta lag som Eskilsminne IF, FC Höllviken och Lunds BK? Ibland kan även de mindre klubbarna lyckas fälla de stora föreningarna, något man som neutral fotbollsälskare gärna vill se.

Division 1 Södra på TV

I dagsläget är det ingen av de stora Tv-kanalerna som sänder Division 1 Södra eller Division 1 Norra. Men det går faktiskt att se matcher på nätet, då de sänds genom intresseorganisationen Ettanfotboll och ett företag specialiserat på mediarättigheter produktion och digitala tjänster inom sport. Kul för alla fotbollsgalningar som gillar att titta på fotboll oavsett om den spelas på Old Trafford eller Harlyckans IP.