Fotbollsligor och serier i Sverige

Många börjar sin karriär inom fotbollen redan vid 6 års ålder och fortsätter spela i många år och decennier framöver. När barnen börjar spela fotboll i så tidig ålder är det mest på skoj, det är ingen vikt på vem som går segrande ur eller förlorar matcherna och någon serie med tabellplaceringar existerar inte över huvud taget. Detta för att inte sätta för stor press på barnen.

I äldre åldrar så börjar man spela i serier och på den här sidan så kan du läsa allt om de olika fotbollsserierna i Sverige. Här kommer vi bland annat guida dig igenom vilka serier som finns och hur serierna är uppbyggda. I Sverige är allsvenskan den högsta serien man kan spela med sitt klubblag men det finns serier hela vägen ner till division 8 för herrar.

Allsvenskan

Allsvenskan är den högsta serien ett klubblag kan spela i, för damer heter serien damallsvenskan. Allsvenskan startades 1924 men hette då “storserien”. Idag spelas allsvenskan av totalt 16 lag och under seriens gång så möts alla lag två gånger. Lagen möts i ett dubbelmöte, en match på hemmaplan och en match på bortaplan. I slutet av säsongen koras en vinnare, vinnaren blir så Sveriges bästa fotbollslag.

I matcherna i Sverige spelar man för poäng. Vid en seger får man 3 poäng och vid en oavgjord match får man 1 poäng. Upplägget är att den som spelat ihop flest poäng under säsongen koras som segrare i serien vilket då innebär att man får spela i en högre serie kommande säsong. Minst poäng åker ned en serie. Vi kommer förklara på denna sida hur detta går till.

Superettan

Hamnar man i botten av allsvenskan när säsongen är slut åker man ner en division till kommande säsong, till Superettan. Superettan består av 16 lag från hela Sverige. Serien består av totalt 30 matcher och de två lagen som hamnar överst i tabellen får spela i allsvenskan kommande år. De två lagen som hamnar i botten åker istället ned en division till division 1.

Division 1 är uppdelat i två serier, en för södra Sverige och en för norra Sverige. Båda dessa serier består av 16 lag vardera, segraren från båda serierna går upp till Superettan. Andraplacerade lagen får kvala mot de lagen som hamnade på placering 13 och 14 i Superettan för en plats i Superettan kommande säsong. De 3 lagen som hamnar längst ner i tabellen åker ned en division.

Division 2–3

Hor oss kan du även läsa om lägre serier såsom div 2-8. Division 2-3, tillsammans med Superettan och allsvenskan, sköts av svenska fotbollsförbundet. Division 2 består av 6 olika serier och division 3 av 12. Serierna är uppdelade efter geografiska områden så att lagen inte ska få långa resvägar till matcherna. De innehåller inte 16 lag som serierna ovan utan de har 12 deltagande lag som möter varandra två gånger.

Division 4 till 8 sköts regionalt av distriktsfotbollsförbundet och det är dem som avgöra hur många lag som serierna ska innehålla och hur många lag som ska flyttas upp och ner bland seriesystemen. Hur många lag som serierna innehåller beror på var i Sverige man befinner sig, i Norrland finns inte så många lag att tillgå och det är därför ofta mindre lag i dessa serier.

Serier för damer

Den högsta ligan för damer i Sverige heter damallsvenskan. Damallsvenskan består av 12 lag från hela Sverige och vinnaren koras till svenska mästare. De två lagen som hamnar längst ner i tabellen när serien är avklarad flyttas ned en division och ersätts då med de två lagen som vann serien under, den serien heter elitettan. Efter damallsvenskan och elitettan följer divisionerna 1, 2 och 3.

Sportslig prestation

Alla serier i Sverige bygger på ett system som belönar den sportsliga prestationen. Ett lag som idag spelar i div 8 kan klättrat upp till toppen av den svenska fotbollen. Vill du veta mer om serierna i fotbolls-Sverige har du kommit rätt! Här kan du läsa dig till allt du behöver veta om de olika fotbollsserierna och har du funderingar är du välkommen att kontakta oss.