Göteborg är en stor fotbollsstad i Sverige, intresset har genom åren varit väldigt stort och det är det än idag. Klubben som grundades den 4 oktober år 1904 har fotbollslaget som sin mest kända idrott, det finns också massor av andra idrotter representerade inom klubben. IFK Göteborg är en förkortning av Idrottsföreningen Kamraterna och har många smeknamn. De mest kända smeknamnen är Änglarna, Blåvitt och Kamraterna.

Smeknamnet Blåvitt kommer kort och gott ifrån att spelarna spelar i matchställ som är just blåa och vita. Det är det största kännetecknet för fotbollslaget IFK Göteborg även om man på bortaplan spelar även i andra färger. Blåvitt är också smeknamnet som används mest i folkmun och alla fotbollsintresserade i Sverige vet detta. Fotbollssektionen inom klubben blev år 2018 självständig från alliansföreningen IFK Göteborg.

Första SM Guldet

Redan fyra år efter att klubben grundas så lyckas man ta hem sitt första SM Guld, och de genom att besegra IFK Uppsala med 4–3 i finalen på Walhalla IP. SM gulden har med åren ramlat in och i skrivande stund så har IFK Göteborg klarat av att ta hem guldet hela 18 gånger. Endast Malmö FF har lyckats bättre med 20 segrar.

Förutom att klubben är Sveriges näst mest framgångsrika klubb när det kommer till SM Guld så har IFK Göteborg även en hel del andra stora titlar i bagaget, som till exempel 7 stycken segrar i Svenska cupen och en seger i Supercupen. IFK Göteborg är dessutom enda fotbollslaget från Sverige att lyckas med den svåra bedriften att vinna en europeisk titel, både 1982 och 1987 vann man Uefacupen.

Spel i Europa

IFK Göteborg är en av få klubbar i Sverige som har meriter från spel ute utanför Sveriges gränser, i Europa. De har 15 säsonger i bagaget från Europacupen och Champions League och lika många säsonger i bagaget från UEFA Cupen och Europa League. Alla ovan nämnda turneringar styrs av UEFA som är huvudorganet inom europeisk klubbfotboll. Totalt har det blivit 163 matcher i tävlingssammanhang.

Senast gången laget spelade ute i Europa var år 1998 då man deltog i den prestigefyllda turneringen Champions League, det blev resultatmässigt inte någon succé. Största prestationen för IFK Göteborg ute i Europa var istället när de tog hem UEFA Cupen både år 1982 och år 1987. De är än idag den enda nordiska klubben som någonsin har klarat av att vinna en turnering styrd av UEFA.

Kända spelare

Det har passerat många bra fotbollsspelare genom klubben och några är mer minnesvärda än andra. Glenn Strömberg och Glenn Hysén spelade båda under sent 1970-tal och är än idag ihågkomna och hyllade inom klubben. På 1980-tal klev Thomas Ravelli in och blev förstemålvakt, han spelade många år i klubben och blev en stor ikon. Thomas Ravelli lyckades kamma hem 6 SM-guld med klubben.

För IFK Göteborgs supporterskara finns det en låt som är mycket omtyckt, den heter “Heja Blåvitt”, låten är skriven av Gert Lengstrand och spelades in 1976. Låten spelades varje gång lagen gick in på planen ända fram till 2009 då den ersattes med “Snart skiner Poseidon”. Det finns en stor skara kändisar som håller på IFK Göteborg, bland annat Bert Karlsson, Lasse Kronér och Stefan Holm.

Arena

Tittar man historiskt så är det Gamla Ullevi som har varit IFK Göteborgs hemmaarena, där har de flesta tävlingsmatcher spelats sedan klubben grundades. Idag spelas publikdragande matcher på Ullevi då den arenan har en kapacitet för 43 200 åskådare. Gamla Ullevi revs 2007 för att göra plats för en nybyggd arena som kom att heta Nya Gamla Ullevi. Den nybyggda arenan fick då en publikkapacitet på 18 800.

Supportrar

Supporterklubben Änglarna skapades 1963 men på grund av att laget degraderades fanns inget intresse. Änglarna blev aktiv igen först 1973. Änglarna blev kända för att ha lånat ut pengar till konkurshotade IFK Göteborg så de skulle ha råd att åka på en bortamatch i UEFA Cupen 1982. När klubben gjorde succé i Europa vallfärdade supportrarna till supporterklubben. En svacka kom på 1990-talet men på 2000-talen ökade antalet supportrar igen.