Det finns många fotbollslag i Sverige – vissa större än andra. Det finns också flera ligor som lagen spelar i, där den högsta ligan heter Allsvenskan och den näst högsta ligan heter Superettan. Ett svenskt fotbollslag som har spelat i båda dessa ligor är IFK Norrköping, som alltså kommer från Norrköping på Sveriges östra sida. Laget är välkänt och spelar i dagsläget i Allsvenskan.

IFK Norrköping har vunnit Allsvenskan flera gånger, men under vissa perioder har de fått hoppa ner till Superettan. Sedan 2010 har de dock lyckats hålla sig kvar i Allsvenskan och till och med vunnit hela ligan en gång (2015). Då var det den nuvarande förbundskaptenen för det svenska landslaget, Janne Andersson, som ledde laget till svenskt guld. Under 2017 hamnade de på en andra plats i ligan.

IFK Norrköpings tidiga år

IFK Norrköping har en lång historia. Laget grundades den 29 maj 1897 av Gunnar Nisbeth och John Uggla, som då studerade vid läroverket (numera De Geergymnasiet) i staden. Det var dock först år 1903, när arenan Idrottsparken anlades, som laget fick ett uppsving som skulle göra dem till en storklubb i Sverige. När den svenska serien kom till 1910 var IFK Norrköping ett av lagen som deltog i den.

Harry Butterworth var IFK Norrköpings första tränare och därefter tog Imre Schlosser över som tränare för laget. När Allsvenskan grundades under 1920-talet spelade IFK Norrköping mediokert, vilket till slut ledde till att de fick flytta ner ett steg. Det var egentligen först under 1940-talet som IFK Norrköping visade framfötterna ordentligt, och år 1943 vann de sitt första allsvenska guld – då med Lajos Czeizler som tränare.

IFK Norrköpings guldår

Det första guldet i Allsvenskan kammades alltså hem år 1943. Året därpå värvade IFK Norrköping den blivande legendaren Gunnar Nordahl, som sedan dess har blivit en hjälte och symbol för laget. Idag är en av sektionerna (Curva Nordahl) uppkallad efter honom. Nu påbörjade också IFK Norrköping sin guldålder, då de både vann Allsvenskan och Svenska Cupen såväl år 1944 som året därpå, 1945.

1940-talet ses än idag som IFK Norrköpings guldålder, för efter det slutade tränaren Lajos Czeizler. Det ledde till att IFK Norrköping inte längre nådde toppen, utan fick i flera år nöja sig med mittenplaceringar i Allsvenskan. Trots stora värvningar som till exempel Tomas Brolin på 90-talet pendlade IFK Norrköping mellan att ligga i toppen, i mitten och längst ner i Allsvenskan, men utan vinst.

Comeback på 2010-talet

Under det tidiga 2000-talet gick det inte särskilt bra för IFK Norrköping i stora drag. De åkte ner till Superettan under en period som skulle bli kortvarig, men som blev längre än väntat. År 2003 var exempelvis lagets kanske sämsta säsong så här långt. År 2007 lyckade de dock återigen göra entré i Allsvenskan, och den här gånger för att stanna en längre tid.

2010-talet kom att bli lyckat för IFK Norrköping. Få trodde dock på laget till en början i och med den långa perioden i Superettan. För varje år blev det bättre, och det hela ledde till att de år 2015 återigen kunde kamma hem vinsten av Allsvenskan. Denna gång med spelare som Christoffer “Totte” Nyman och Emir Kujovic. Laget leddes av Janne Andersson, som nu är Sveriges landslags förbundskapten.

Vad händer nu?

Sedan 2015 har IFK Norrköping inte vunnit Allsvenskan igen, men de har spelat bra och varit ett omåttligt populärt lag igen. När Janne Andersson fick erbjudandet om att bli förbundskapten för svenska landslaget ersattes han av Jens Gustafsson, som har följt i Janne Anderssons spår. År 2018 var de nära att återigen kamma hem guldet i Allsvenskan, men denna säsong gick det istället till AIK.

IFK Norrköping – ett lag med toppar och dalar

Inom den svenska fotbollsvärlden är IFK Norrköping ett välkänt lag med en lång historia. De har fött och värvat många stora svenska spelare och tränare. De befinner sig dessutom på fjärdeplats i Allsvenskans maratontabell, vilket innebär att de har vunnit ligan många gånger. Trots det har de haft sina dalar under åren, inte minst i början av 2000-talet. Vad som väntar härnäst återstår att se.