Malmö FF är en fotbollsklubb som grundades 24 februari 1910, och håller till i staden Malmö. Där är laget hela stadens fotbollslag med massor av supportrar som stöttar Malmö FF i vått och torrt. Malmö har sedan man grundades blivit en maktfaktor i den svenska fotbollen. Med mängder av vunna titlar genom åren är man idag den mest framgångsrika svenska fotbollsklubben genom tiderna.

Malmö FF är även kända under smeknamnet “Di blåe” då laget sedan 1920 har spelat i en himmelsblå matchtröja. Malmö spenderade den första tiden av sin historia med att spela i lokala och regionala serier innan laget började delta i nationella seriesystemet. Malmö FF var vid denna tidpunkten ett lag som pendlade mellan de olika serierna i seriesystemet och man spelade sin första säsong i Allsvenskan 1934.

Malmö FF:s historia

Malmö FF har sedan starten haft flera framgångsrika eror med vinster. Den första av dessa eror började 1943 då man vann både Allsvenskan och Svenska cupen. Efter detta vann man sedan Allsvenskan och Svenska cupen 5 gånger under en nioårsperiod. Sedan dröjde det till 1965 innan man återigen blev dominerade i svensk fotboll och tog totalt 12 titlar i Sverige mellan åren 1965–1978.

Det var även under denna tidperiod som Malmö FF som det enda svenska laget genom historien tagit sig till en europeisk cupfinal då laget 1978 lyckades med denna bedriften men fick dessvärre se sig besegrade i finalen. Även under 1980-talet var Malmö FF en dominant i den svenska fotbollen. Malmö FF vann inte mindre än fem raka Allsvenska titlar mellan åren 1985 och 1989.

Malmö FF i nutid.

Efter sin storhetstid under 1980-talet så dalade Malmö FF och man pendlade mellan den näst högsta och högsta serien. Detta pågick fram till 2004 då man återigen stod som svenska mästare. Efter detta har laget återigen stabiliserat sig som en dominerade klubb i svensk fotboll och man har stått som vinnare mest gånger av alla svenska lag under 2010-talet då laget vunnit Allsvenskan, 2010, 2013, 2014, 2016 och 2017.

Malmö FF har, förutom vunnit mest i Sverige under 2010-talet, även blivit den första svenska klubben som vunnit minst 20 SM-guld under historien. Utöver detta har man även varit den enda svenska klubb som lyckats med att kvalificera sig till Champions League. Där har laget samlat på sig erfarenheter men framförallt spelat in prispengar som gjort att Malmö FF idag är Sveriges rikaste fotbollsklubb.

Kända spelare som har fostrats/spelat i Malmö FF

Malmö FF har i sin framgångsrika historia fostrat många välkända och stora fotbollsspelare som varit starkt bidragande till att Malmö FF lyckats så bra. Klubben har även fostrat mängder med spelare som har spelat för det svenska landslaget. En del av de spelare som fostrats i Malmö och som spelat i landslaget under modern tid är spelare som Markus Rosenberg, Yksel Osmanovski, Oscar Lewicki och Behrang Safari.

Den allra största och kändaste fotbollsspelaren som har fostrats i Malmö FF är ingen mindre än Zlatan Ibrahimovic. Zlatan, som under sin karriär vunnit mängder med titlar och anses av många vara Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna, började sin karriär i Malmö FF och det var även där som han debuterade i seniorfotboll 1999 när han var 17 år gammal. Zlatan spelade i Malmö fram tills han var 20 år gammal.

Vilka arenor Malmö FF spelat sina hemmamatcher på genom åren?

Malmö FF inledde sin historia med att spela på Malmö IP där man höll till fram till 1958. Lagom till Fotbolls VM-1958 i Sverige byggdes Malmö Stadion, som även blev Malmö FF’s nya hemmaarena. Malmö FF spenderade sedan 51 år på Malmö Stadion innan flyttlasset gick till den nya och moderna arenan “Nya Malmö Stadion”. Det är där laget idag spelar sina hemmamatcher, där det får plats 24 000 personer.

Malmö FF:s framtid.

Malmö FF har byggt upp en stabil grund med kontinuerligt spel ute i Europa de senaste åren. Detta har gjort att klubben har byggt upp en ekonomi som är betydligt bättre än alla andra konkurrenter i Allsvenskan. Det betyder att Malmö FF har kunnat skapa ett startlag med kända spelare, och kommer troligtvis även framöver vara en dominerade klubb inom svensk fotboll med fler titlar att vänta.