Förbundets främsta uppgift är att administrera och främja organiserad fotboll i Sverige, men man har också som uppgift att stötta och företräda svensk fotboll utanför landets gränser. Förbundet är anslutet till Sveriges Riksidrottsförbund, en paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen och till UEFA (Union of European Football Associations) samt FIFA (Fédération Internationale de Football Association). 2012 valdes före detta fotbollsdomaren Karl-Erik Nilsson till förbundets ordförande.

Karl-Erik Nilsson har ett förflutet som lärare, kriminalvårdare och som ordförande i Emmaboda kommunstyrelse. Domarkarriären startade under 1980-talet och drygt tio år senare dömde han sin allra första allsvenska fotbollsmatch. 1994 blev Nilsson utsedd till FIFA-domare och dömde därefter en rad internationella matcher, bland annat i Champions League som är den absolut största fotbollsturneringen för europeiska klubblag. På hemmaplan hann Nilsson dessutom med att döma omkring 150 Allsvenska matcher.

Lite bakgrundshistoria

Två andra kanske mer välkända personer som båda varit förbundets frontfigurer är Lennart Johansson och Lars-Åke Lagrell. Johansson, som var förbundets ordförande mellan 1984 och 1990, fortsatte sin karriär som ordförande i UEFA mellan 1990 och 2007. Lagrell tog över som ordförande i Svenska Fotbollförbundet 1991. Han arbetade fram till 2011 och beslutade sedan att avgå. Därmed valdes Karl-Erik Nilsson till ny ordförande.

Den första dokumenterade fotbollsmatchen någonsin i Sverige är den match som utspelades på Heden i Göteborg, mellan Örgryte IS och Lyckans Soldater. Året var 1892. Tre år senare grundades Svenska Friidrottsförbundet, och tio år efter det kom Svenska Bollspelsförbundet till. Det skulle dock dröja ända fram till 1904 innan föregångaren till Svenska Fotbollförbundet bildades; det förbund som växte fram ur den sektionsstyrelse för fotboll och hockey som Svenska Friidrottsförbundet tillsatte.

Förbundet blir till

Två år senare, 1906, antog man det officiella namnet Svenska Fotbollförbundet och 1908 spelade Sverige sin första landskamp någonsin. Även denna match spelades i Göteborg, där Sverige lyckades vinna mot Norge med hela 11–3. Men det var inte bara svensk fotboll man arrangerade inom förbundet på den tiden, utan även svensk ishockey. Detta ledde till att Svenska Ishockeyförbundet bildades i början av 1920-talet och därefter tillkom även Svenska Bandyförbundet (1925).

Svenska Fotbollförbundet arrangerar bland annat Allsvenskan, Juniorallsvenskan, Superettan och Svenska Cupen. De lägre seriematcherna arrangeras av landets olika distriktsförbund och dess lokala klubbar. I dagsläget har Fotbollförbundet cirka 1 miljon medlemmar, över en halv miljon av dem är aktiva spelare. Sammantaget står de för 1/3 av Sveriges samlade idrottsaktiviteter. Därmed har man lyckats väl med sitt övergripande mål – att göra fotboll till Sveriges största idrott.

Svenska Fotbollförbundets syfte och mål

Ett annat av förbundets mål är att hålla samman bredd och elit. Man ska också verka för att ha en balanserad ekonomi samt för att Sveriges A-landslag ska ha en möjlighet att kvalificera sig för de största mästerskapen. Förbundets roll är aktiv och pådrivande inom såväl nationella som internationella fotbolls- och tävlingssammanhang och man arbetar aktivt för att ta fram nya, välutbildade ledare.

En annan viktig del i förbundets arbete är att spegla mångfalden i samhället samt att öka allmänhetens intresse för fotboll. Målet är att erbjuda alla som vill en hälsofrämjande och positiv fritidsmiljö, oberoende av etnicitet, ålder, kön och sexuell läggning. Det många kanske inte känner till är att Svenska Fotbollförbundet dessutom verkar för att göra organiserad fotboll möjlig inom ramen för en ordinarie skoldag, både på grundskolan och i gymnasiet.

Siffror från 2017

Det fanns närmare 3000 registrerade fotbollsföreningar i Sverige och drygt 360 000 aktiva fotbollsspelande 15-åriga ungdomar. Drygt 90 000 av dem var tjejer. Enligt statistiken spelade 45 % av landets 9-åriga pojkar fotboll. 183 av totalt 3 663 seniordomare var tjejer. Det fanns också närmare 9000 fotbollslag, exakt 997 konstgräsplaner och omkring 2500 gräsplaner. Antalet fotbollshallar uppgick till 81 stycken, varav 7 hade fullstor plan.

Viktiga årtal i fotbollens historia

• 1896 avgörs landets första SM
  • 1908 gör svenska fotbollslandslaget debut i OS