Visst kan en indelning av något slag underlätta när man ska diskutera eller skriva om fotboll, men i slutändan handlar det helt enkelt om fotboll. Sverige har haft och har många framgångsrika spelare i ovan nämnda landslag. Sverige har också gått långt i, och i vissa fall vunnit, flera stora mästerskap. Några nyckelspelare som är extra värda att nämnas i sammanhanget är Pia Sundhage, Gunnar Gren och Tomas Brolin.

Det finns förstås en rad andra landslagsspelare som varit oumbärliga i Sveriges fotbollslandslag genom tiderna. Vi väljer att lyfta fram Gunnar Gren för att han var en av de första att spela professionellt i AC Milan. En klubb som betytt mycket för många svenska spelare. Under sin tid i Milan bildade också Gren en numera legendarisk trio tillsammans med Gunnar Nordahl och Nils Liedholm, som går under namnet Gre-No-Li.

Sundhage och Brolin

Pia Sundhage anses vara en Sveriges främsta fotbollsspelare genom tiderna. Denna meriterade anfallare tog också klivet ut och blev en av världens (och Sveriges) första kvinnliga proffsspelare. Som förbundskapten har hon vunnit två OS-guld, ett EM-brons och ett OS-silver. 2003 valdes hon välförtjänt in i svensk fotbolls Hall of Fame. I motiveringen står det bland annat att Sundhage är en stor föregångare inom svensk damfotboll.

När det gäller före detta mittfältaren och anfallaren Tomas Brolin räknas han som en av nyckelspelarna i det svenska landslag som tog brons i fotbolls-VM 1994. Under första hälften av 90-talet rankades Brolin som en av Sveriges bästa fotbollsspelare. Under denna period fick han vara med och vinna både UEFA-cupen och Cupvinnarcupen. Två gånger blev han också välförtjänt mottagare av Guldbollen. 1998 avslutade Tomas Brolin sin fina fotbollskarriär.

Svenska damlandslaget 2019

Det finns många duktiga spelare i den svenska truppen. Sveriges förstamålvakt heter Hedvig Lindahl och spelar till vardags i Chelsea Ladies FC. I backlinjen har vi duktiga försvarare i form av Sara Thunebro och Linda Sembrant, och på mittfältet erfarna spelare som Caroline Seger och Nilla Fischer. Seger är lagkapten i landslaget sedan 2009 och Fischer har ingått i svenska landslagstruppen sedan 2001.

Även på topp kan vi förlita oss på de svenska damerna, eller vad sägs om namn som Kosovare Asllani, Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö! Asllani som tagit EM-brons och OS-silver med Sveriges damer, Jakobsson som blivit utsedd till franska ligans bästa spelare, Blackstenius som vunnit U19-EM som turneringens skyttedrottning och Rolfö som debuterade i landslaget när hon endast var 22 år gammal.

Svenska herrlandslaget 2019

Herrlandslagets förstamålvakt heter Robin Olsen och kommer från Malmö. Robin debuterade i landslaget 2015 och spelar till vardags för Roma. I försvaret finns lagkaptenen och hyllade Andreas Granqvist som 2017 välförtjänt tilldelades den prestigefyllda Guldbollen. I försvaret finns också Mikael Lustig som landslagsdebuterade i U21-laget 2006. Lustig är vice lagkapten i A-landslaget sedan 2009. Vidare har vi mittfältaren Albin Ekdal som utsågs till årets mittfältare tre år i rad (2013–2015).

Albin har gott sällskap på mitten av bland andra Jimmy Durmaz. Till vardags i Toulouse FC, Frankrike, när han inte spelar i landslaget. På topp finns det även i herrlaget flera spelare att välja mellan. Bland dem sticker John Guidetti, som varit med och vunnit EM-guld med U21-landslaget, ut lite extra. Det gör även Alexander Isak, som vid 16 års ålder gjorde hela 10 mål för sitt AIK i Allsvenskan.

Landslagets förbundskaptener under tre decennier

Både dam- och herrlandslaget har haft många kompetenta förbundskaptener. Vi listar några av dem. För herrarna: 2016-nu Janne Andersson, 2009–2016 Erik Hamrén, 2004–2009 Lars Lagerbäck, 2000–2004 Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck, 1998–1999 Tommy Söderberg, 1991–1997 Tommy Svensson, 1986–1990 Olle Nordin, 1980–1986 Lars Arnesson. För damerna: Peter Gerhardsson 2017-nu, Pia Sundhage 2012–2017, Thomas Dennerby 2005–2012, Marika Domanski Lyfors 1996–2005, Bengt Simonsson 1992–1996, Gunilla Paijkull 1988–1991, Ulf Lyfors 1980–1987.

Fotbollen växer som idrott

Fotboll är idag Sveriges största sport och arenaidrott sett till antalet utövare och åskådare. Organiserad idrott började sprida sig under 1800-talet, däribland fotboll men då i princip endast bland herrar. Damfotbollen började sprida sig först under 1900-talets första hälft, och 1917 bildades de första damlagen. Det fanns ett starkt samhällsmotstånd mot damfotboll på den tiden, vilket försenade utvecklingen. Först 1973 bildades det första svenska damlandslaget.