År 2000 grundades Superettan som är den näst högsta divisionen i svensk fotboll för herrar. Förut hette den Division I respektive Division II men idag heter den Superettan. Superettan innehåller 16 lag och alla lagen slåss om en plats i den svenska fotbollens finrum Allsvenskan. Seriestarten är alltid i april månad och den håller på fram till början av november.

Under denna tiden möter varje lag varandra 2 gånger. 1 gång hemma och 1 gång borta. Varje lag kämpar för att ta en plats i Allsvenskan och efter varje säsong flyttas två lag automatiskt upp dit medan ett lag får kvala mot ett annat lag i Allsvenskan. Om man åker ut ifrån Superettan hamnar man antingen i Division 1 Södra eller Division 1 Norra som är de lägre rankade serierna.

Superettan är 2007

År 2007 var ett utmärkande år för Superettan, eftersom Svenska Fotbollsförbundet hade beslutat året innan att utöka Allsvenskan till 16 lag istället för de dåvarande 14. Det här resulterade i att de lagen som placerade sig topp 3 i serien fick en plats i Allsvenskan året därpå.

Några klubbar hade uttalat sig negativt om detta då de ansåg att de skulle bli en mycket stor förändring för svensk elitfotboll. Detta genomförde förbundet ändå för att då kunna konkurrera med fler internationella klubbar och att Sverige skulle få ett högre tempo i fotbollen som man inte haft innan, vilket kan vara en bidragande faktor till att nivån höjts. Att Sverige ska vara en konkurrerande fotbollsnation är mycket viktigt och för att detta ska gå igenom måste de börja i de lägre divisionerna.

Uppflyttning till Superettan

För att kunna flytta upp till Superettan måste lagen vinna sin serie i antingen Division 1 Södra eller Division 1 Norra. De vinnande lagen får en plats direkt i Superettan nästkommande säsong men det är även två lag som måste kvala om sin plats till Superettan. Det har dock inte alltid varit såhär när serien hette Division 1 på 80 och 90 talet.

I Superettan är alla lagen direktkvalificerade till att delta i Svenska cupen. Denna cup är nationell och alla deltagande lag i både Allsvenskan och Superettan är kvalificerade till den första omgången där de får möta ett sämre motstånd. Senast ett lag som spelade Superettan gick ända vägen till final var året 2010 då Hammarby mötte Helsingborg på Söderstadion där de förlorade mot skåningarna.

Publikrekord

Under Superettans år 2014 slogs många av de gamla publikrekorden i Superettan. Hammarby IF hade presterat mycket bra under säsongen och var på god väg att komma tillbaka till Allsvenskan igen. Nio stycken av Superettan 16 publikrekord innehar Hammarby, då endast för säsongen 2014 och med en maximal publiksiffra på 31 074 åskådare. Det skapade en magnifik stämning på Tele2 arena där alla sjöng för fulla halsar när Hammarby äntrade arenan.

Denna säsongen var även Hammarbys år när de äntligen efter fem säsonger hade spelat i Superettan och till slut var tillbaka till fotbollens finrum Allsvenskan. Inför årets Superettan 2019 är storlagen ÖIS, Gais och Halmstad publikfavoriter då lagen är från de lite större städerna där publiken är mer engagerad än i småstäderna. Ju bättre och större lag som deltar desto mer publik lockas.

Superettan 2019

Inför årets Superettan som kommer bli den 20:e säsongen av serien så deltar 16 olika lag från landets alla hörn. En av favoriterna i årets Superetta är Örgryte IS och Halmstad som är två mycket skickliga fotbollslag, men som tyvärr haft lite otur. Ett annat lag som äntrat en av de högre divisioner är Västerås IK som spenderade många år i Division 1 och 2 men som nu är tillbaka.

Är en grogrund

Superettan är inte den roligaste fotbollsserien att hamna i men den är dock mycket viktig del i svensk elitfotboll. Då många Allsvenska klubbar har många framstående juniorer som inte får speltid i sina vanliga Allsvenska klubbar så kan dessa spelare lånas ut för att då kunna få matchträning och utvecklas som fotbollsspelare. IFK Göteborg till exempel lånar ut spelare till Norrby och Varbergs Bois.