Den svenska fotbollen har under de senaste åren seglat högre och högre upp på den europeiska rangordningen. Mycket av detta kan tillskrivas Sveriges största klubb, mesta mästarna, Malmö FF. Med sina 20 ligaguld och 14 cup-guld har de lyckats etablera sig som en dominant på den svenska fotbollsscenen. Utöver detta har klubben återkommande spelat Europacup-spel på 2000-talet, vilket ingen som följer den europeiska klubbfotbollen kan ha missat.

Malmö FF står som favoriter, tillsammans med den något mindre och okända klubben IFK Norrköping, inför Allsvenskan 2019/2020. Malmö FF ser ut att äntra säsongen utan att ha tappat några nyckelspelare, vilket tidigare ofta varit fallet. Däremot, har de värvat tillbaka sin tidigare ungdomsspelare, Anel Ahmedhodzic, för att bredda mittbacksuppsättningen inför den kommande säsongen. Ahmedhodzic lämnade Malmö FF som sextonåring för Nottingham Forest men är nu tillbaka i hemstaden.

Europa League

Ingen som följt den svenska fotbollen 2018/2019 kan väl ha missat Malmö FF:s framgång i Europa League spelet? Resan började tidigt under 2018 när lotten i Schweiz visade FC Drita. Det för många okända laget från Kosovo visade sig inte vara en speciellt svår nöt att knäcka för “pågarna” från Malmö. Matcherna slutade 0-3 och 2-0, till Malmös fördel i de båda matcherna.

I den efterföljande omgången stod den rumänska klubben CRF Cluj för motståndet. I första matchen tog Malmö en relativt komfortabel seger på bortaplan mot rumänerna. Matchen slutade 0–1, och Carlos Strandberg stod för enda målet. Hemmamatchen var desto mer dramatisk där rumänerna tog en tidig ledning som skåningarna kvitterade tidigt i den andra halvleken. Målet stod Arnor Traustason för och kan komma att bli en höjdpunkt för säsongen.

Svenska Cupen

Svenska cupen är en årlig svensk turnering som spelas under höst och våren. Vinnaren får, förutom den nobla cuptiteln, en plats i nästkommande säsongs Europa League-kval. Svenska cupen började arrangeras under 1940-talet och spelas av både damer och herrar. Malmö FF står som klubb med flest guldmedaljer i turneringen – hela 14 cup-titlar. Sedan 1980-talet har man dock inte lyckats spela hem något cup-guld.

Även om klubben närvarat i flertalet cup-finaler så har man inte lyckats nå hela vägen. Inför säsongen 2019 / 2020 har man gett sig själva förutsättningar att kriga på flera fronter med en så pass bred och kvalitativ trupp att det numer inte finns några ursäkter. I kvalet mötte man grannen Lunds BK som inte hade mycket att sätta emot. Matchen slutade ändock “bara” 0–2 till Malmö.

Divisioner

Den näst högsta divisionen i Sverige har tilldelats namnet Superettan. Under denna serie hittar man ytterligare 4 professionella divisioner som är arrangerade utav Svenska Fotbollsförbundet. En snabb överblick av Superettan 2019 / 2020 ger en god indikation av vilka lag som kommer att kampera i toppen, botten och mitten. IF Brommapojkarna ses nog av många som en stark guldkandidat i denna serie tillsammans med Halmstads BK.

Halmstads BK som i övrigt är en klassisk klubb inom den svenska fotbollen med 4 SM-guld. Under sent 1990-tal och tidigt 2000-tal hade man en stark organisation med flertalet briljanta spelare vilket ledde till två sm-guld. I Europaspelet lyckades man slå ut självaste Benfica men åkte tråkigt nog ut mot det tyska TSV München. Denna period ses av många i staden som den mest framgångsrika i klubbens historia.

VM 1994

VM 1994 i USA är ett mästerskap som ligger många blå-gula varmt om hjärtat. Sverige hade lottats mot en tuff grupp bestående av Brasilien, Ryssland och Kamerun. Brasilien som på den tiden leddes av världsspelaren Romario sågs på förhand som favoriter mot alla motstånd. Med en finurlig tränare och en stark sammansluten trupp lyckades Sverige ta sig hela vägen till bronsfinal där man slog ut Rumänien på straffar.

Framtiden

Hur ser den svenska fotbollens framtid ut? De svenska ungdomslandslagen ser för varje årskull ut att bara bli bättre och bättre. Man levererar ständiga resultat i de större mästerskapen som U21-EM och U17-EM. Detta samtidigt som de svenska klubbarna skiftar mer och mer fokus mot talangutveckling och uppfostring av ungdomsspelare. Malmö FF och IF Brommapojkarna ligger här i framkanten och exporterar varje år ett flertal spelare till de större ligorna.