Varje år kämpar 16 klubblag i herrarnas högsta liga i fotboll, Allsvenskan, om att bli svenska mästare. Det är den högsta titel som ett svenskt klubblag kan få tilldelat sig och det laget blir då även korat som svensk mästare. Efter denna titel är det att bli vinnare av Svenska cupen, som anses vara den mest förnäma titel ett fotbollslag i Sverige kan kamma hem.

Svenska cupen är en fotbollsturnering som är öppen för herrlag i Sverige. Klubblagen i Sverige har haft möjlighet att spela i cupen varje år sedan år 1941, då det är en årlig turnering. Dock, mellan år 1954 och år 1966, hade Svenska cupen ett uppehåll i traditionen och gick aldrig av stapeln. Efter år 1967 har turneringen inte haft några uppehåll och har spelats varje år.

Vandringspris

Innan cupen tog ett uppehåll så fick segraren ur cupen ett vandringspris, Gustav V:s pokal. Efter uppehållet på 1950- och 1960-talet instiftades ett nytt vandringspris. Vandringspriset var en pokal som fick namnet Gustav VI Adolfs pokal och denna delades ut ända fram till år 1983. År 2002 återinfördes samma pokal som pris till segraren och under åren däremellan så delades priserna “Scandia cupen” och “SFF-pokalen” ut.

Vilka lag får delta i Svenska cupen då? Alla lag som spelar i de två högsta divisionerna, Allsvenskan och Superettan, får möjlighet att delta och utöver dessa 32 lag får även ytterligare 68 klubblag chansen att vara med, dessa 68 lagen kommer från lägre divisioner. Detta formatet, att blanda lag från låga och höga divisioner, ger klubblag från låga divisioner möjligheten att skrälla.

Ett steg ut till Europa

Den Svenska cupen är en möjlighet för klubblag att ta sig ut och spela i Europa, cupen är nämligen kvalificerande för UEFA Europa League. Den som vinner Svenska cupen får alltså en plats i Europa League. Om laget som vinner Svenska cupen redan är kvalificerad till Europa League eller Champions League (genom sin placering i Allsvenskan) får det lag som är bäst placerad men ännu icke kvalificerat från Allsvenskan platsen.

Malmö FF är det klubblag som vunnit Svenska cupen flest gånger, de har totalt 14 titlar i bagaget. De har utöver dessa segrar också kommit på andra plats 4 gånger. Den senaste gången Malmö FF spelade final, dock blev det förlust, var säsongen 2017/2018. I finalen fick de möta Djurgården som var snäppet vassare och gick segrande ur matchen med en stabil 3-0 seger.

Spelupplägg

I den inledande kvalomgången av två, går lagen från de lägre divisionerna in. I den andra omgången går även lagen från Allsvenskan och Superettan in i cupen. Första kvalomgångarna spelas på hösten innan lagen går in i vinteruppehållet. Efter de inledande kvalomgångarna går 32 lag vidare till gruppspelet. I gruppspelet är det 4 lag i varje grupp som möter varandra i dubbelmöten, totalt åtta grupper.

Efter gruppspelet är avklarat är det endast gruppsegraren som går vidare i cupen, till kvartsfinal. Därefter följer semifinaler och slutligen den stora finalen. I detta slutspel möts laget inte i dubbelmöten utan det är en enda match som avgör. Finalen spelas alltid på våren, inför kommande säsong. Deltagandet i Svenska cupen är bra försäsongsträning för många klubblag eftersom det är många tuffa matcher under våren.

Tv-sändningar

På 2000-talen har man som åskådare kunnat följa matcherna även om man inte kunnat se den live på plats i arenan, matcherna har nämligen sänts på TV. År 2001 till 2005 kunde man följa cupen på Kanal 5, år 2006 till 2011 sände istället TV 4 matcherna. Mellan 2012 och 2015 var det SVT som tog över rättigheterna och sedan 2016 är det Cmore som sänder.

Finaler

Finalerna av Svenska cupen har alltid varit populära för publiken, av de 65 senaste finalerna så har otroliga 10 761 personer tittat på matcherna i snitt. Totalt ligger publiksiffran på 699 442 personer. Totala antalet gjorda mål under dessa finaler, straffläggning är då inte inkluderat, är 186 stycken. Dessa 186 mål fördelat över finalerna ger ett snitt i finalerna på 2,9 mål per match.