Att fotboll har varit världens mest populära sport i flera årtionden är ingen nyhet, även om många andra sporter försökt att klättra upp på den tronen. Det som gör att fotboll är så omåttligt populärt är att det är en sport som är väldigt simpel i både utförande och regler.

 

En debatt som på senare tid har blossat upp i media är huruvida damfotbollen är jämfört med herrfotbollen. Det finns de som anser att damfotbollen inte har samma underhållningsvärde och att de därför inte förtjänar samma typ av ersättning som herrarna, medan andra säger att detta beror på att förutsättningarna inte är lika. I denna artikeln så kommer vi ta ett djupdyk in i denna debatten.

 

Förutsättningarna är olika

Det går inte att undkomma att herrfotbollen är mer prioriterad inom varje aspekt. Detta har att göra med att det är herrfotbollen som lockar de flesta åskådarna och att därför så ska de också ha bättre förutsättningar. Detta är ett väldigt smalt sätt att se det på då damfotbollen verkligen har vuxit de senaste åren, och det syns inte minst på läktaren.

 

Men vad är då rimligt att ge? En lika uppdelning på 50/50? Detta är fortfarande svårt att säga eftersom allting kommer bero på vilka divisioner klubben spelar i och hur mycket pengar de inbringar.

 

Pengarna är ett stort problem

Att herrfotbollen är en kassako är svårt att undkomma och det finns människor som skriker högt åt att damfotbollen ska ha samma lön som herrfotbollen. Detta är dock en omöjlighet då detta inte kommer att vara i linje med marknadsvärdet sporten har, vilket hela debatten grundar sig i. Men att istället satsa på en marknadsmässig lön kan däremot ge mer frukt åt herrfotbollen då det faktiskt är de som inbringar mest stålar.

 

Men att bygga en brygga mellan dessa två sektioner inom samma sport är faktiskt nödvändigt för att damfotbollen ens ska ha en chans för att komma ifatt. Hur man ska utforma denna brygga för att det ska kännas som en rättvis uppdelning är dock upp till klubbarna själva.

 

Många fotbollsspelare slösar sina pengar

Även om denna debatten nästan enbart har blossat upp som ett pengaproblem så är det många välbetalda fotbollsspelare som slösar sina pengar på diverse sätt. Vi har sett många forna storspelare sättas i konkurs för att de valt att spendera sina pengar på lyxiga hus, fräsiga bilar och spelautomater på nätcasinon. Detta har gjort så att röster har höjts för att dessa spelare tjänar för mycket för pengar för att kunna hantera. Även om det ligger en sanning i detta så är detta slösande högst individuellt och inte generaliserbart.

 

Det kan däremot vara klokt att se över hur mycket pengar som inte är ”nödvändiga” för fotbollsspelarna. Gör man detta så finns det en möjlighet att man inser att man kan sänka sina löner en aning för att ge damfotbollen en chans att komma ikapp. Det kommer att krävas en omfattande och lyckad marknadsföring under många år, men förhoppningsvis vänder det och fotbollen blir i slutändan jämställd.